jueves, 20 de octubre de 2011

RESUM PER ESTUDIAR TEMA 1

                                            RESUM PER ESTUDIAR TEMA 1


La Terra és un geoide, és a dir, una esfera lleugerament aplatada pels pols. La forma més precisa de representar-la és el globus terraqüi, que mostra sense distorsions les distàncies, les formes, la distribució i la mida dels continents i dels oceans. Tot i això, la manera més freqüent de representar la Terra és per mitjà de mapes, que pel fet de ser plans, distorsionen les formes, les distàncies i les superfícies.
Hi ha diferents tipus de mapes: els físics, els topogràfics, els polítics i els temàtics.
Per localitzar un punt a la Terra es fan servir els punts cardinals (nord, sud, est i oest), però per fer-ho d'una manera més precisa s'utilitzen els meridians i els paral·lels. El meridià principal és el de Greenwich, el paral·lel principal és l'equador.
Per indicar la posició exacta d'un indret es fan servir les coordenades geogràfiques: la latitud, o distància respecte de l'equador, i la longitud, o distància respecte del meridià de Greenwich. Aquestes coordenades es mesuren en graus, minuts i segons d'angle.
L'escala és la proporció entre un territori a la realitat i la dimensió que ocupa al mapa. Hi ha dos tipus d'escala: la numèrica, que s'expressa en forma de fracció, i la gràfica, que es representa com una recta dividida en segments iguals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario