domingo, 23 de octubre de 2011

TEMA 3 LES AIGÜES


                                      El curs d’un riu


El curs d'un riu és el recorregut que fa des del naixement fins a la desembocadura. Els cursos fluvials tenen longituds molt diferents. El riu Nil, a l'Àfrica, és el més llarg del món.

Patrimoni. El riu Nil

Ampliar
El riu Nil
 
Se solen distingir tres trams en el curs d'un riu: el curs alt, el curs mitjà i el curs baix.
  • El curs alt comprèn els primers quilòmetres de recorregut d'un riu. Sol ser una zona muntanyosa, de pendent pronunciat, per això les aigües hi discorren veloçment. La llera és estreta i poc profunda.
Les aigües tenen tanta força que la seva acció al llarg de milions d'anys és capaç d'erosionar les roques i excavar-hi gorges congostos profunds. A les zones amb desnivells pronunciats, les aigües del riu hi formen cascades.
    • El curs mitjà flueix per zones de menys pendent. La vall és més plana i oberta i les aigües són més lentes; per això comencen a formar-s'hi unes ondulacions anomenades meandres.
    • El curs baix és el tram final del riu. La velocitat de les aigües disminueix perquè el desnivell del terreny és petit i el riu diposita a les vores els materials que porta en suspensió. De vegades, aquests materials omplen superfícies extenses i es formen les planes al·luvials, que són terrenys molt fèrtils.
    A la desembocadura dels rius s'hi poden formar amplis estuaris, on s'hi barreja l'aigua dolça del riu i la salada del mar, i deltes, terrenys que sobresurten de la línia de la costa en forma triangular, formats per l'acumulació dels materials que ha transportat el riu.
     
    Ampliar
    Representació del curs d'un riu
     
    La direcció d'un riu es determina mirant des de la capçalera cap a la desembocadura. Així s'hi distingeixen el marge esquerre i el marge dret.

    1 comentario: