martes, 25 de octubre de 2011

TEMA 5 EL PAISATGES DE LA TERRA


                                 Els deserts


El clima desèrtic es caracteritza perquè les pluges són molt escasses i no sobrepassen els 250 mm anuals.
Segons les temperatures, es distingeixen dos tipus de deserts: els deserts càlids i els deserts freds.
 
Ampliar
Mapa de distribució dels deserts
 
  • Els deserts càlids se situen al voltant dels tròpics. Durant el dia, les temperatures són sempre molt elevades i arriben a sobrepassar els 50°C. De nit, les temperatures baixen molt, de vegades per sota dels 0°C.
  • Els deserts amb estació freda estan situats a la zona temperada. Els deserts freds es caracteritzen per l'alternança d'estius molt càlids i hiverns extremadament freds, en què les temperatures baixen per sota dels —10°C.
El desert presenta una gran varietat de paisatges. Als deserts de sorra hi predominen les dunes, acumulacions de sorra que poden assolir fins a 300 m d'alçada. Als deserts pedregosos i deserts rocosos hi destaquen les grans superfícies de pedres i roques nues.
 
Ampliar
El desert
 
Als deserts, els rius romanen secs la major part de l'any; només porten aigua quan plou. Aquests cursos d'aigua intermitents s'anomenen uadis.
La falta d'aigua fa que la vegetació i la fauna hi siguin escasses. Només hi ha algunes espècies adaptades a l'aridesa: plantes com ara els cactus i animals com ara els dromedaris. A les zones més humides, als oasis, hi creixen les palmeres datileres.
Per aquesta mateixa raó, la manca d'aigua, els deserts estan gairebé deshabitats: s'hi concentra menys del 2% de la població mundial. Hi viuen alguns pobles nòmades, com els boiximans del desert de Kalahari, a l'Àfrica, i alguns pobles de pastors, com els tuareg del Sàhara, els beduïns d'Aràbia i els mongols del Gobi. També hi ha algunes ciutats, que han crescut gràcies a l'explotació dels jaciments de petroli i gas natural.

Sabies que... El Gobi és el desert més fred?

Ampliar

No hay comentarios:

Publicar un comentario