martes, 25 de octubre de 2011

TEMA 5 EL PAISATGES DE LA TERRA


                La zona de clima equatorial: la selva


Al voltant de l'equador es dóna el clima equatorial.
 
Ampliar
Distribució de la selva i la sabana
 
  • Les temperatures són sempre molt càlides: la mitjana anual és d'uns 27°C. No hi ha variacions notables de temperatura entre les estacions ni entre el dia i la nit.
  • Les precipitacions són abundants, ja que superen els 2.000 mm anuals, i es reparteixen regularment durant tot l'any.
Els rius equatorials són molt cabalosos i regulars, ja que passen per zones que reben pluges abundants. Destaquen l'Amazones, a l'Amèrica del Sud, i el Congo, a l'Àfrica.
La calor i la humitat afavoreixen la vida vegetal i animal. El paisatge característic de la zona equatorial és la selva. És un bosc dens i exuberant, sempre verd, caracteritzat per la gran diversitat d'espècies, tant vegetals (hevea, caoba, banús, etc.) com animals (sobretot insectes i ocells). La vegetació s'esglaona per altures; els arbres més alts depassen els 40 metres d'alçada i impedeixen que la llum arribi als arbres i les plantes de talla més petita. L'Amazònia és la selva més gran del món.
 
Ampliar
La selva
 
L' interior de la selva està gairebé deshabitat ja que, a causa de la calor i la humitat, les malalties hi són freqüents i el sòl és poc apte per al conreu. Per això, només hi viuen alguns pobles que subsisteixen de la caça i la recol·lecció, com ara els pigmeus de l'Àfrica central i els indígenes de l'Amazones, a l'Amèrica del Sud.
La població es concentra a la costa, els altiplans i les faldes de les muntanyes, on el clima és més fresc; la vegetació, menys densa, i el sòl, més fèrtil.

No hay comentarios:

Publicar un comentario