martes, 25 de octubre de 2011

TEMA 5 EL PAISATGES DE LA TERRA


                      Paisatges de clima mediterrani


El clima mediterrani s'estén, sobretot, al voltant del mar del mateix nom. Bona part de la península Ibèrica té clima mediterrani.
 
Ampliar
Distribució del medi mediterrani
 
  • Les temperatures són elevades a l'estiu i suaus a l'hivern.
  • Les precipitacions no són gaire abundants. Es concentren a la primavera i la tardor, mentre que l'estiu és molt sec. La sequera és el problema principal que tenen els territoris de clima mediterrani.
Com a conseqüència del clima, els rius tenen un cabal irregular: a l'estiu amb prou feines porten aigua, mentre que en l'època de crescuda poden provocar grans inundacions.
La vegetació natural està composta pel bosc mediterrani, format per arbres com ara les alzines, les alzines sureres i els pins, i matolls i arbustos, molts dels quals són aromàtics (romaní, farigola, espígol...).
El paisatge mediterrani està molt transformat. A l'interior, els boscos es van talar per crear-hi camps de conreu de blatvinya i olivera, i zones de pastura per al bestiar. Al litoral s'hi han desenvolupat zones d'horta on es conreen hortalisses, verdures, llegums i fruites. En les darreres dècades, el turisme ha transformat el paisatge mediterrani molt més que cap dels altres.
 
Ampliar

No hay comentarios:

Publicar un comentario