jueves, 20 de octubre de 2011

TEMA 1 LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA


                             Paral·lels i meridians


Per poder localitzar qualsevol lloc de la Terra de manera exacta, s'ha creat una xarxa de línies imaginàries que cobreixen tot el planeta: els meridians i els paral·lels.
Els meridians són unes semicircumferències que uneixen els pols i tenen direcció nord-sud. El meridià principal, que s'utilitza com a referència per a la resta, és el meridià de Greenwich o meridià zero (0º); la resta dels meridians es compten a partir d'aquest. El meridià de Greenwich divideix la Terra en dos hemisferis: l'hemisferi est (oriental) i l'hemisferi oest (occidental).

Els paral·lels són circumferències imaginàries, perpendiculars als meridians, que tenen direcció est-oest. El paral·lel principal, que s'empra com a referència per a la resta, és l'equador (0º), que divideix la Terra en dos hemisferis: l'hemisferi nord (boreal) i l'hemisferi sud (austral). Hi ha altres paral·lels importants, que són el tròpic de Càncer, el tròpic de Capricorn, el cercle polar àrtic i elcercle polar antàrtic.





Cal observar que els meridians són sempre semicircumferències de la mateixa longitud. En canvi, els paral·lels són circumferències de diàmetre més petit a mesura que ens apropem cap als pols.
El nombre de meridians i paral·lels és infinit. En els mapes se'n representen uns quants perquè es puguin identificar amb certa facilitat. Això sí, sempre estan separats per distàncies iguals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario