jueves, 20 de octubre de 2011

TEMA 1 LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA


                  El globus terraqüi i els mapes


El nostre planeta, la Terra, té forma d'esfera, però no és una esfera perfecta, sinó que està lleugerament aixafada pels pols. Aquesta forma tan singular del nostre planeta rep el nom de geoide.







La forma més precisa per representar la Terra és el globus terraqüi. Com que la Terra té una forma gairebé esfèrica, el globus mostra sense cap distorsió les distàncies, les formes i la distribució i la mida dels continents i els oceans. Mostrar imatge
No obstant això, la manera més freqüent de representar la Terra és en un mapa. Els mapes sónrepresentacions planes de la Terra. Però el nostre planeta no és pla; per això els mapes en distorsionen les formes, les distàncies i les superficies.



Aleshores, doncs, per què fem servir els mapes? T'imagines viatjar amb un globus terraqüi dins la guantera del cotxe? I quina mida hauria de tenir un globus perquè s'hi poguessin retolar tots els pobles i les ciutats de cada país?
Els mapes són molt útils perquè és fàcil fer-los servir i transportar-los, i perquè hi podem representar des de la Terra completa fins a un barri.
Els cartògrafs són les persones que elaboren els mapes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario