viernes, 21 de octubre de 2011

RESUM PER ESTUDIAR TEMA 2

                                      RESUM PER ESTUDIAR TEMA 2


A la Terra es diferencien tres grans capes concèntriques: l'escorça, el mantell i el nucli.
Una bona part de l'escorça terrestre es troba submergida, coberta pels oceans. Els cinc oceans són: Pacífic, Atlàntic, Índic, Glacial Antàrtic i Glacial Àrtic. Les terres emergides són els continents i les illes. Els sis continents són: Àsia, Amèrica, Àfrica, Antàrtida, Europa i Oceania.
L'escorça està fracturada en diverses plaques tectòniques, que poden estar formades tant per terres emergides com per terres submergides sota els oceans.
La superfície de la Terra no és llisa, sinó que pot tenir diferents formes de relleu. El relleu dels continents presenta formes diverses: muntanyes, valls, planures, altiplans i depressions.
La costa o litoral també presenta diferents formes de terreny: península, cap, golf, illa... Les costes, a més, poden ser baixes, si hi predominen les platges, o bé altes, si hi ha penya-segats.
El fons dels oceans també presenta diferents formes de relleu: plataformes continentals, talussos continentals, planes abissals, dorsals oceàniques i fosses marines.
Les formes del relleu estan causades pel moviment de les plaques tectòniques. La intensa activitat tectònica pot causar plegaments, falles, terratrèmols o erupcions volcàniques.
Una vegada format el relleu, tant l'aigua com el vent i els éssers vius el van modificant de manera lenta i contínua, durant milers i, fins i tot, milions d'anys.

No hay comentarios:

Publicar un comentario