martes, 25 de octubre de 2011

TEMA 5 EL PAISATGES DE LA TERRA


                     El paisatge de clima continental


El paisatge de clima continental ocupa principalment la part central d'Europa, l'Àsia, i l'Amèrica del Nord; només n'hi ha a l'hemisferi nord.
 
Ampliar
Mapa de distribució de la zona continental
 
A les zones de clima continental:
  • Les temperatures són molt contrastades: l'hivern és molt fred i l'estiu, molt calorós.
  • Les precipitacions es concentren generalment a l'estiu. Les zones costaneres són més humides que les interiors.
Els rius són glaçats durant els mesos més freds de l'hivern a moltes zones. A la primavera la neu es desglaça i els rius sofreixen grans crescudes, que poden arribar a provocar catàstrofes. És el cas, per exemple, del riu Lena, a Rússia.
A la vegetació de la zona continental s'hi alternen els boscos boreals i les praderies.
  • El bosc boreal o taigà creix a les zones amb hiverns llargs i rigorosos i estius curts i freds. Es compon d'arbres de fulla perenne, com ara avets i pins.
  • La praderia es desenvolupa en zones humides i menys fredes. Està formada per herbes altes i és característica de les planes de l'interior. A les zones més càlides i seques hi apareixl'estepa, formada per herbes de mida petita.
 
Ampliar
Taigà
 
Aquestes zones estan habitades de manera desigual.
  • La taigà està poc habitada. Durant segles, només hi havien viscut petits grups de caçadors i pastors de rens. Ara bé, els darrers anys s'han instal·lat a Sibèria i al Canadà indústries fusteres, però la població continua sent-hi escassa.
  • La praderia és la zona de clima continental més humanitzada. Hi trobem ciutats, extensos camps de conreu i explotacions ramaderes.

1 comentario: