jueves, 20 de octubre de 2011

TEMA 1 LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA


                                  L’escala


Els mapes representen la realitat d'una manera reduïda. L'escala ens indica la proporció que hi ha entre la dimensió d'un territori en la realitat i la dimensió que ocupa en el mapa. En els mapes, l'escala es pot indicar de dues maneres diferents:
  • L'escala numèrica s'expressa en forma de fracció. El numerador (1) representa una unitat en el mapa, per exemple, 1 cm. El denominador (2) representa la seva mida en la realitat (20 cm). És a dir, una escala 1/20 significa que 1 cm sobre el mapa equival a 20 cm en la realitat.
  • L'escala gràfica és una recta dividida en segments iguals, normalment d'1 cm. Les xifres ens indiquen la mida real a què correspon cada segment.
Podem representar un territori a diferents escales. El mapa A representa el territori al voltant de la ciutat de Tarragona a una escala 1/50.000. El mapa B representa aquest territori a una escala 1/250.000.
En el mapa a escala 1/50.000 la realitat s'ha reduït 50.000 vegades, mentre que en el mapa a escala1/250.000 la realitat s'ha reduït dues-centes cinquanta mil vegades. Per això, el segon mapa és menys detallat que el primer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario