domingo, 23 de octubre de 2011

RESUM PER ESTUDIAR TEMA 3

                                          RESUM PER ESTUDIAR TEMA 3


La presència d'aigua és una de les característiques de la Terra. Les aigües terrestres poden ser marines (mars i oceans) o continentals (rius, llacs, glaç i aigües subterrànies).
Els rius són corrents continus d'aigua dolça que es formen per l'acumulació d'aigües que provenen de la pluja, del desglaç o de les aigües subterrànies que brollen a la superfície.
Els rius es formen en el naixement o capçalera i porten les aigües fins a la desembocadura. Els rius que desemboquen en un altre riu els anomenem afluents. El territori que ocupa un riu juntament amb els seus afluents és la conca hidrogràfica.
El curs d'un riu és el recorregut que fa des del naixement fins a la desembocadura. Hi acostumem a distingir tres trams: el curs alt, el curs mitjà i el curs baix.
A les desembocadures dels rius es poden formar estuaris o deltes. El cabal d'un riu és la quantitat d'aigua que porta, variable segons les estacions.
Les aigües marines són salades per causa de l'alt contingut en sal que presenten. Així mateix, es troben en moviment constant, impulsades pels corrents marins i les marees, que són les pujades (plenamar) i les baixades (baixamar) del nivell de l'aigua.
Els llacs són masses d'aigua acumulades de manera permanent terra endins. Les anomenem llacunes quan són de dimensions petites i mars interiors quan contenen aigua salada. De vegades, es poden formar pantans o maresmes.
Les aigües subterrànies són les que circulen o bé estan retingudes en aqüífers. Poden formar autèntics rius o llacs subterranis i, de vegades, brollen a la superfície. La major part de l'aigua dolça de la Terra es troba retinguda en forma de glaç als casquets polars i a les glaceres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario