viernes, 21 de octubre de 2011

TEMA 2 EL RELLEU TERRESTRE


  •                             L’origen del relleu


    Tal com hem vist, les plaques tectòniques es troben en moviment constant. A vegades, quan es desplacen, topen les unes amb les altres. Aquestes topades provoquen forces intenses a l'interior de la Terra, que originen el relleu terrestre.
    • De vegades, les forces interiors deformen els materials que hi ha en una zona de la superfície terrestre i els pleguen. En les zones plegades hi poden aparèixer cadenes muntanyenques.
     
    Ampliar
    Formació d'un plec
     
    • Altres vegades, les forces interiors actuen sobre zones de la Terra que estan formades per materials molt rígids, de tal manera que es fracturen. Aquestes fractures s'anomenen falles. Alguns blocs queden alçats i formen muntanyes, i d'altres s'enfonsen i formen zones baixes.
     
    Ampliar
    Formació d'una falla
     
    • Les topades de les plaques poden provocar terratrèmols, que alteren el paisatge de les zones on es produeixen.
    • Quan dues plaques topen, es produeixen fissures en l'escorça terrestre, per les quals en surt el magma de l'interior de la Terra, de manera que es produeix una erupció volcànica. Per exemple, algunes muntanyes, com el Kilimanjaro (a l'Àfrica), es van formar per l'acumulació dels materials que van ser expulsats en una erupció.
    Els xocs de les plaques han originat grans cadenes muntanyenques de la Terra. Moltes encara s'estan formant. Per exemple, l'Himàlaia (a l'Àsia) avui dia encara se segueix elevant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario