martes, 25 de octubre de 2011

TEMA 5 EL PAISATGES DE LA TERRA


                            El paisatge de clima polar


Les dues zones polars que hi ha a la Terra, és a dir, la zona àrtica i l'Àntartida, se situen entre els cercles polars i els pols.
 
Ampliar
Mapa de situació dels medis polars
 
La zona àrtica i l'Antàrtida tenen un clima polar.
  • El clima polar és el més fred de la Terra. L'hivern és molt llarg i dur: les temperatures oscil·len entre els —20°C i —50°C. L'estiu pràcticament no existeix, ja que la temperatura mitjana del mes més càlid no arriba als 10°C. La nit als pols s'allarga durant sis mesos.
  • Les precipitacions són escasses, ronden els 300 mm, i cauen en forma de neu.
  • Hi són freqüents els torbs i les borrasques molt intenses.
El glaç i la neu són els elements típics del paisatge polar, que destaca per l'aspecte blanc. A gairebé totes les regions, la manca de calor provoca que el sòl i el subsòl romanguin quasi sempre glaçats, la qual cosa impedeix que s'hi desenvolupi la vegetació. Només alguns animals, com ara les foques i els pingüins, suporten les baixes temperatures.
 
Ampliar
El paisatge polar
 
Amb tot, a les franges més properes a la zona temperada s'hi produeix un estiu curt, que permet que es fongui el glaç. En aquestes zones hi creix la tundra, formada per molses, líquens i alguns arbustos de mida petita (salzes i bedolls nans). A la tundra hi viuen rens, guineus, llops, etc.
Aquests medis són molt difícils per a la vida humana, ja que no hi ha aigua, ni gairebé animals ni plantes. A la zona àrtica hi viuen petits grups de lapons i d'inuit, mentre que a l'Antàrtida només s'hi han instal·lat algunes bases científiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario