domingo, 23 de octubre de 2011

TEMA 4 EL TEMPS I EL CLIMA


                            Les temperatures


  • La temperatura és la quantitat de calor que té l'aire de l'atmosfera.
    Per estudiar el clima d'un lloc, cal conèixer-ne les temperatures màximes, les temperatures mínimes i les temperatures mitjanes.
    Les temperatures es mesuren amb el termòmetre i habitualment s'expressen en graus centígrads(ºC).
  • Les zones climàtiques segons la temperatura

    Segons la temperatura, el nostre planeta es divideix en cinc zones climàtiques: una zona càlida, dues zones temperades i dues zones fredes.
     
    Ampliar
    Les zones climàtiques de la Terra
     
    • La zona càlida està situada entre el tròpic de Càncer i el tròpic de Capricorn. En aquesta zona, els rajos solars hi incideixen perpendicularment o gairebé verticals durant tot l'any. Per això les temperatures són elevades sempre i hi ha molt poques diferències de temperatura entre unes estacions i unes altres.
    • Les dues zones temperades estan situades entre els tròpics i els cercles polars. En aquestes zones, els rajos solars hi incideixen de manera més inclinada que a la zona càlida. Per això les temperatures són més moderades i varien amb les estacions.
    • Les dues zones fredes estan situades dins els cercles polars. En aquestes zones, els rajos solars hi incideixen de manera molt obliqua durant tot l'any. Per això les temperatures sempre són fredes.
     
    Ampliar
    La inclinació dels rajos solars
     
  • Els factors que modifiquen la temperatura

    Les temperatures no són les mateixes a tots els llocs de la Terra, sinó que varien d'unes zones a unes altres.
     
    Ampliar
    Mapa de distribució de les temperatures mitjanes anuals al món
     
    • Les temperatures canvien amb la latitud. Tal com ja hem vist, les temperatures són més elevades a l'equador i descendeixen progressivament des de l'equador cap als dos pols.
    • Les temperatures canvien amb l'altitud. Les temperatures acostumen a ser més elevades a les zones que són més baixes i van disminuint a mesura que anem ascendint. La temperatura descendeix una mitjana de 0,6°C per cada 100 metres que ascendim.
    • Les temperatures canvien amb la distància al mar. El mar tempera les temperatures. Per aquesta raó, a les zones costaneres a l'hivern fa més calor que a les terres interiors, mentre que a l'estiu les temperatures no són tan elevades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario