jueves, 20 de octubre de 2011

TEMA 1 LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA


                            La latitud i la longitud


Per trobar la posició exacta d'un lloc, se n'han de conèixer les coordenades geogràfiques, és a dir, la latitud i la longitud.



La latitud és la distància d'un paral·lel respecte de l'equador. La latitud va des de 0º (equador) fins a 90º (pols) i pot ser nord (N) o sud (S), segons si el punt és a l'hemisferi nord (al nord de l'equador) o a l'hemisferi sud (al sud de l'equador). Tots els punts situats en el mateix paral·lel tenen la mateixa latitud.
La longitud és la distància d'un meridià respecte del meridià de Greenwich. La longitud va des de 0º fins a 180º i pot ser est (E) o oest (O), segons si el punt és dins l'hemisferi oriental (o sigui, a l'est del meridià de Greenwich) o dins l'hemisferi occidental (a l'oest del meridià de Greenwich). Tots els punts situats en el mateix meridià tenen la mateixa longitud.

Per localitzar un lloc, primer se n'escriu la latitud i després la longitud, per exemple, 24º 35' 22'' N, 52º 43' 37'' E. Totes dues es mesuren en graus, minuts i segons d'angle.





Si el punt que indiquem a un mapa no és un lloc on hi hagi indicat un paral·lel o un meridià, se'n fa una aproximació. Per exemple, Rio de Janeiro estaria situat, aproximadament, a 22º S, 42º O.
Aquesta aproximació es pot fer en un exercici escolar, però recorda que, en un mapa, cada grau d'error correspon a més de 100 km d'error en la realitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario