domingo, 23 de octubre de 2011

TEMA 3 LES AIGÜES


                                  Les aigües marines


Les aigües marines són les dels oceans i els mars, i constitueixen el 97,5% del total de les aigües mundials.
La característica més destacada d'aquestes aigües és que són salades, ja que contenen un elevat percentatge de sals dissoltes. Però no totes les aigües marines són igual de salades, depèn de la temperatura. Així doncs, les aigües dels mars tancats i càlids tenen més contingut de sal, ja que la calor fa que l'aigua s'evapori més que en els mars més freds i oberts, i que hi quedi la sal. Per exemple, el mar Roig és vuit vegades més salat que el mar Bàltic.
 
Ampliar
Mapa dels oceans i dels principals mars de la Terra
 
Una altra característica important és que l'aigua marina està en moviment constant, impulsada pels corrents marins, les marees i les onades.
  • Els corrents marins són desplaçaments de grans masses d'aigua, semblants a rius, que circulen pels oceans. Hi ha corrents càlids i corrents freds. Quan la temperatura del corrent és superior a la de les aigües pròximes diem que és un corrent càlid. Quan el corrent és més fred que les aigües pròximes, diem que és un corrent fred. Els corrents influeixen en el clima de les terres que es veuen afectades per aquestes aigües.
  • Les marees són pujades i baixades diàries del nivell del mar, provocades per l'atracció de la Lluna i el Sol sobre les aigües. Quan el nivell del mar puja, és la fase de marea alta o plenamar. Quan el nivell del mar baixa, és la fase de marea baixa o baixamar.
  • Les onades són ondulacions de la superfície del mar produïdes pel vent. Quan observem les onades des de la vora del mar, tenim la sensació que les ones avancen cap a nosaltres. Però realment no es desplacen: pugen i baixen de manera circular i es deformen quan freguen el fons del mar.
 
Ampliar
Representació del moviment de les onades
 
Les aigües marines i els éssers humans
Les aigües marines són fonamentals per a la vida dels éssers humans, per diversos motius:
  • Són font d'aliment. La pesca de peixos i crustacis és una activitat important.
  • Són font de primeres matèries i energia. D'una banda, el fons marí conté grans quantitats degas i petroli i, de l'altra, la sal que du dissolta l'aigua del mar s'explota en les salines. A més a més, la força de les marees s'utilitza per generar energia a les centrals mareomotrius.
  • Són un recurs turístic. Les platges atreuen milions de turistes cada any. Això crea un gran nombre de llocs de treball a les zones costaneres.
  • Són una via de comunicació. En l'actualitat, per mar s'hi transporten sobretot mercaderies, mentre que el transport de passatgers ha perdut importància.
Per totes aquestes raons, les costes són zones molt poblades.

6 comentarios: