martes, 25 de octubre de 2011

TEMA 5 EL PAISATGES DE LA TERRA


                   La zona de clima tropical: la sabana


Cap als tròpics apareix el clima tropical.
 
Ampliar
Distribució de la selva i la sabana
 
  • Les temperatures són sempre elevades, com en el cas del clima equatorial.
  • Les precipitacions són abundants, entre 500 i 2.000 mm, però es concentren en una època de l'any. Per això es diu que a la zona tropical s'alternen dues estacions, l'estació seca i l'estació humida.
Els rius tropicals tenen un cabal més petit que els equatorials i un règim irregular: presenten aigües baixes en l'estació seca i aigües altes en l'estació de pluges. És el cas, per exemple, del riu Zambezi, a l'Àfrica.
L' alternança de dues estacions origina un paisatge de sabana. La sabana és una enorme plana coberta d'herbes que poden assolir una gran alçada i que canvien de color segons l'estació: a l'estació humida són verdes i a l'estació seca, grogues. A més de les herbes hi creixen alguns arbustos i arbres dispersos de fulla caduca, com ara l'acàcia i el baobab. A les ribes dels rius tropicals hi creixen arbres propis de la selva, que formen l'anomenat bosc en galeriaMostrar imatge
 
Ampliar
La sabana
 
A la sabana hi viuen molts animals herbívors, com ara girafes, gaseles i zebres, però també n'hi ha de carnívors, com els lleons.
La població es concentra a la costa i a les ribes dels rius. A la sabana hi ha petites ciutats, però la major part de la població viu força dispersa. Al camp subsisteixen poblats tradicionals, on viuen pobles com per exemple els podoko al Camerun, els serer al Senegal i els kikuiu a Kenya.
Més de la meitat de la població que viu entre els tròpics es dedica a l'agricultura. La sabana presenta, per tant, un paisatge principalment agrari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario