viernes, 21 de octubre de 2011

TEMA 2 EL RELLEU TERRESTRE


                     L’escorça terrestre i les plaques


Bona part de l'escorça està submergida, coberta pels oceans, ja que aquests ocupen el 71% de la superfície terrestre. Els oceans s'estenen sobretot per l'hemisferi sud. Hi ha cinc oceans, que són, del més gran al més petit: Pacífic, Atlàntic, Índic, Glacial Antàrtic i Glacial Ârtic.

Sabies que... L'oceà Pacífic ocupa un terç de la superfície terrestre?

Ampliar
Mapamundi dels oceans i els continents
 
Una altra part de l'escorça sobrepassa el nivell del mar i constitueix les terres emergides, que ocupen el 29% de la superfície terrestre. Les terres emergides són els continents i les illes. Hi ha sis continents, que són, del més gran al més petit: Àsia, Amèrica, Àfrica, Antàrtida, Europa i Oceania.
L'escorça és una capa de gruix molt variable: és més gruixuda sota els continents, sobretot a les zones amb muntanyes altes, i és més prima sota els oceans.
L'escorça terrestre està fracturada. És com un puzle format per diferents peces que s'anomenenplaques tectòniques. Les plaques no coincideixen amb els continents: una placa pot estar formada tant per terres emergides com per terres submergides sota els oceans.
 
Ampliar
Mapamundi de les plaques tectòniques
 
Les plaques terrestres estan en moviment constant, tot i que nosaltres no ho percebem. Les plaques es desplacen a una velocitat de 2 a 20 cm l'any. La més ràpida és la placa del Pacífic.

A fons. La història dels continents

Ampliar
Pangea fa 225 milions d'anys

4 comentarios: