domingo, 23 de octubre de 2011

TEMA 4 EL TEMPS I EL CLIMA


                                L’atmosfera


La Terra està embolcallada per una capa de gasos que anomenem atmosfera. L'atmosfera es compon fonamentalment de dos gasos: el nitrogen l'oxi­gen.
L'atmosfera de la Terra es divideix en cinc capes. Les dues capes més properes a la superfície terres­tre són la troposfera i l'estratosfera.
 
Ampliar
Estructura de l’atmosfera
 
  • La troposfera és la capa inferior de l'atmosfera i està en contacte amb la superfície del nostre pla­neta. Conté vapor d'aigua, i la temperatura bai­xa a mesura que augmenta l'altitud. A la tropos­fera hi tenen lloc la majoria dels fenòmens meteorològics.
  • L'estratosfera és a sobre de la troposfera. Aquesta capa és molt important perquè hi abunda un gas anomenat ozó. L'ozó impedeix que les radiacions solars ultraviolades, que són perjudicials per a la nostra salut, arribin a la superfície terrestre.
L'atmosfera regula la temperatura terrestre: im­pedeix que el planeta es refredi molt durant la nit, quan no hi arriben els rajos solars que fan llum i escalfor, i permet que circuli calor des de les zones càlides fins a les més fredes de la Terra.

No hay comentarios:

Publicar un comentario